5 kysymystä erosta – asiantuntija vastaa!

Ero harvoin on täysin kivuton kokemus parisuhteen kummallekaan osapuolelle, oli sitten kysymys lyhyestä tai vuosia kestäneestä parisuhteesta. Erotessa tunteet voivat vaihdella täydellisestä shokista helpotukseen. Tähän postaukseen haastattelimme Niina Toosia, joka järjestää Suomalaisia eroseminaareja Helsingissä ja Porvoossa. Menetelmän ovat kehittäneet tohtori Bruce Fisherin työn pohjalta psykologi Kari Kiianmaa, sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

särkynytsydän.jpg

Niina on auttanut eroryhmissään kaikenikäisiä parisuhteen lopun kohdanneita ihmisiä, miehiä ja naisia. Niin yksilötapaamisissa, kuin eroseminaareissakin osallistujat saavat lähes poikkeuksetta apua äkilliseen erokriisiin, mutta myös vuosien takaisiin eroihin jotka vaikuttavat suhteissa edelleen. Eroryhmän tarkoitus onkin selvittää omaa osuuttaan parisuhteessa, niin menneissä kuin tulevissa parisuhteissa. Niinan avulla ihmiset pääsevät tutkimaan omaa itsetuntoaan, itsensä rakastamista, sekä sellaisia terveen parisuhteen malleja, jotka sopivat juuri itselle.

Vaikka ero tapahtuisi hyvässä yhteisymmärryksessä, niin eroryhmästä saa silti paljon uusia ajatuksia, vertaistukea, sekä loistavia työkaluja tuleviin parisuhteisiin. Meidän pitäisi oppia puhumaan negatiivisista asioista avoimemmin ja sitä kautta asioiden käsitteleminen olisi helpompaa. Näin vanhasta parisuhteesta ei raahaa mukanaan katkeruutta tai ongelmia uuteen suhteeseen.

Niina Toosi vastasi viiteen kysymykseen liittyen eroon.

1.En voi hyvin parisuhteessa, mutta en uskalla ehdottaa eroa. Mitä minun pitäisi tehdä?

Avoimuus on yksi eroseminaarin 11 tapaamisen aiheista. Emme välttämättä ole koskaan saaneet oppia avoimuudesta ja vaikka olisimme, se tuntuu olevan usein vaikeaa. Kehotan silti ottamaan asian puheeksi! Parisuhdetta voi pyrkiä parantamaan ammattilaisen avulla jos itsellä ei ole siihen keinoja.

Kumppanin vaihtaminen ei aina ole ainoa ratkaisu. Hyvän parisuhteen malleja kumppanin kanssa yhdessä opettelemalla, on täysin mahdollista saada parisuhde toimimaan, ja rakastuakin uudelleen omaan, tuttuun kumppaniin! Jos parisuhteen parantaminen, korjaaminen ja huoltaminen ei ole vaihtoehto, voi olla parempi molemmille osapuolille lähteä eri suuntiin. Haluan nostaa esiin sen, että vaikka olisit miten jätetty tai rikki, voit löytää ihan uudenlaista onnea, usko pois! Ero on aina myös uusi mahdollisuus.

Jokaikisessä eroryhmässä jonka olen ohjannut, on aina osallistujia jotka tuntevat onnellisuutta erosta huolimatta. Ryhmissäni on aina myös osallistujia, jotka vasta pohtivat eroa vaihtoehtona. Jos voit parisuhteessasi huonosti, on sinun joko parannettava suhdetta, lopetettava se, tai annettava asioiden olla. Me kukin olemme vastuussa omasta onnellisuudestamme.

2. Erosta on jo vuosia, mutta olen edelleen katkera ja surullinen. Miksi?

Katkeruuden ja surullisuuden tunteisiin vaikuttaa suuresti eron käsittelemättä jättäminen. Moni siirtyy suhteesta ja ihmisestä toiseen, koskaan käsittelemättä erojaan. Tällöin parisuhteen ongelmat siirtyvät seuraavaan suhteeseen, vaikka kumppani vaihtuisikin. Eron käsittely ei ole helppoa, mutta vie sinua eteenpäin ja ehkäisee nimenomaan katkeruutta, surua ja vihaa.


rakkaussattuu.jpg

3. Erosin juuri, mutta sinkkuelämä tuntuu vieraalta ja yksinäiseltä. Voinko alkaa heti etsimään uutta parisuhdetta?

Jokainen ihminen tietää koska on eron jälkeen valmis uuteen suhteeseen. On toki mahdollista löytää heti uusi onni ja rakkaus, mutta on varmasti paremmat mahdollisuudet onnistua uudessa suhteessa sitten, kun edellinen ero on käsitelty. Ryhmissäni on usein ihmisiä jotka ovat jo uudessa suhteessa tai uusioperheessä asuvia. Seminaarin aiheet tukevat nimenomaan hyvään, uuteen ja rakastavaan suhteeseen. Niin usein ryhmissä kuuluu lausahdus: ”Miksei tätä ole opetettu aiemmin?! Ehkä mekään emme olisi eronneet jos nämä asiat olisimme tienneet!”

Haluaisin, että vanhemmat muistaisivat erään tärkeän asian; Voit aikuisena aloittaa suhteita nopeastikin, mutta lasten ja uusien treffikumppaneiden tapaamiseen tarvitaan malttia. Lapsille ero on lähes aina aika kova juttu, lapsetkin tarvitsevat aikaa toipua eron tuomista muutoksista

4. Vertaan kaikki uusia kumppaneita ex-puolisooni. Kuinka osaisin aloittaa uuden suhteen puhtaalta pöydältä?

Mitä pidemmästä suhteesta olet eronnut, on täysin luonnollista että vuosien muistot hänestä pysyvät mielessäsi. Kehotan jälleen käsittelemään eroasi. Anna itsellesi aikaa toipua, vihata ja surra päättynyttä rakkaussuhdetta. Uusi kumppani voi tuntua vieraalta ja se on luonnollista. Silti uuden parisuhteen alku, toiseen tutustuminen ja rakastuminen ovat huikean ihania kokemuksia. Ei ole kummallekaan reilua tuoda uuden suhteen kauneuteen vanhan suhteen haasteita tai ongelmia. Hyvässä ja rakastavassa parisuhteessa voi ehdottomasti puhua kaikesta, toki myös entisistä parisuhteista. Uusi suhde alkaa ihan toisella tavalla, puhtaalta pöydältä, kun vanhat asiat on käsitelty.

5. Tuntuu, että eroni jälkeen itsetuntoni on pohjamudissa, enkä enää koskaan kelpaa kellekään. Miten täältä noustaan?

Olet lämpimästi tervetullut eroseminaariini!

Juuri tähän ihmiset saavat tapaamisissa apua. Itsetunnon kohottamista harjoitellaan, koska se on usein eroprosessissa lytätty tai hävinnyt. Eroseminaarissa käytetyt työkalut, ohjeet, keskustelut ja tehtävät ovat erittäin toimivia, vuosikymmenien ajan testattuja. Jännittyneen ja monesti surullisen seminaarin alun jälkeen ryhmässä nauretaan ja tsempataan toisia, vilpittömästi ja sydämellisesti.

Eroseminaarin lisäksi kirjakaupoista ja kirjastoista löytyy valtavan paljon eroon ja itsetuntoon liittyvää kirjallisuutta. Lue ainakin niitä, ja anna itsellesi aikaa. On hyvä mennä ja tehdä erilaisia asioita, tavata uusia ihmisiä. Ajatukset siirtyvät kohti uutta, ja itsetunto alkaa kohoamaan päivä kerrallaan.

Pidä itsestäsi mahdollisimman hyvää huolta!

Otathan Niinaan yhteyttä jos sinulla on kysyttävää eroseminaarista

niina@elamanhuolto.fi
http://suomalaineneroseminaari.fi/